Priča o nama

Firma AUTOTRANS, preteča današnjeg JKP “ZENICATRANS – PREVOZ PUTNIKA” d.d., osnovana je 21. marta 1958 godine. U istoj godini promijenjen je njen prvobitan naziv (jer je sa ovim imenom već postojalo preduzeće u Rijeci) u ZENICATRANS za prijevoz tereta i putnika. U rad se krenulo sa četiri dotrajala vozila.

U 1958., kako je zapisano u arhivskim dokumentima, nabavljena su još četiri kamiona za prijevoz tereta i putnika. Ukupan prijevoz putnika tada se odvijao na relacijama Grad-Bolnica-Kanal, Perin Han i Tetovo.

U 1959. godini ZENICATRANS je od Rudnika mrkog uglja Zenica dobio tri vozila i radionicu (vozila su ustupljena zbog prijevoza radnika Rudnika). Nabavljeno je još deset kamiona marke FAP. Željezara je Zenicatransu darivala kompletan autosaobraćajni pogon – vozila, radionice i garaže. S ovim pogonom u Zenicatrans su stigli i radnici koji su tada u Željezari privređivali u njemu. U 1959. godini Zenicatrans je raspolagao sa tridesetak vozila za prijevoz putnika.

U 1960. godini firma je raspolagala sa 40 vozila. Tada je primjera radi, prevezla oko 4,9 miliona putnika.

U 1989. godini ostvaren je rekord: prevezeno je oko 36 miliona putnika. Vozila Zenicatransa su u toj godini na svim pravcima prešla gotovo 10,4 miliona kilometara!

U 1990. godini firma je imala 154 autobusa, a godinu dana kasnije – 156 autobusa i 640 radnika.

U proteklim decenijama Zenicatrans je – u više navrata – mijenjao organizaciono ustrojstvo. Od 1.Januara 1990. kolektiv posluje kao ZENICATRANS – PREVOZ PUTNIKA d.d. U 2007. firma je dobila novo ime JKP (Javno – Komunalno preduzeće) ZENICATRANS PREVOZ PUTNIKA d.d. Oko 83% je državni, a preostalih 17% kapital malih dioničara.

U martu 2007.godine pokrenute su aktivnosti na uvođenju elektronskog sistema naplate i isti smo uvodili postepeno sve do septembra 2008.godine kada je zaokružen cjelokupan sistem. Osim prodaje pojedinačnih karata, počeli smo sa prodajom beskontaktnih čip kartica, a definitivno napustili stari sistem naplate. Naša kompanija je prva i jedina u BiH koja je uvela elektronski sistem naplate. Također, u našoj autobuskoj stanici je uveden elektrosnki sistem evidentiranja ulaska putnika na stanične perone.

 

p

Na 50 godina postojanja, u martu 2008.godine, dobili smo certifikat i uveli sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *